1600 magyar elsős Vajdaságban | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

1600 magyar elsős Vajdaságban

Idén hozzávetőlegesen 1600 elsős kezdi meg őszre az iskolát Vajdaságban magyar tagozaton. A Magyar Nemzeti Tanács idén is tanszercsomaggal készül a nebulóknak. A csomag tartalma alapjaiban nem változik.
Első füzetem, ceruzák, filctollak, rajzfelszerelés, ugrálókötél és labda- mindezeket kapja egy elsős az MNT által összeállított csomagban. Minden évben szeretnék megkönnyíteni a családok helyzetét azzal, hogy tanszercsomagot ajándékoznak az elsősöknek. Ezeket a csomagokat a tanévnyitón adják át a kisdiákoknak. Petkovics Márta, tag, Oktatási Bizottság, MNT: “Tavaly 1587 elsős volt, a most kezdődő tanévben 1529 iratkozott be június folyamán. Azonban meg kell említeni, hogy 164 előkészítős volt vegyes csoportban, szerb-magyar vegyes csoportban, innen még számítunk jó néhány kisdiákra, ez tulajdonképpen a szülők elhatározásán, mérlegelésén múlik.”

A legkevesebb magyar elsős a júniusi adatok szerint Nyugat-Bácskában várható. Petkovics Márta, tag, végrehajtó bizottság, MNT: “A legégetőbb és a legnagyobb probléma az a Nyugat-bácskai körzet. Ott nagyon kevés elsős kisdiák indul, ahol még néhány évvel ezelőtt, 10 évvel ezelőtt, 10-en felüli létszámmal indultak a magyar tagozatok most ott összevont tagozatok vannak.”
A tanszercsomag mellett az iskolabuszprogramot is folytatják idén. Azokat a kisdiákokat szállítják a legközelebbi általános iskolába, akik helyben nem tudnak magyar nyelven tanulni.

Forrás: Pannon RTV