Megtartották a Szent László emlékverseny szabadkai elődöntőjét | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Megtartották a Szent László emlékverseny szabadkai elődöntőjét

A házigazda Majsai úti iskola szerezte a legmagasabb pontszámot

A Szent László-év keretében Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi- és Rajzversenyt rendez a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Pro Pátria Egyesület együttműködésével magyarul tanuló általános iskolások számára. Az észak-bácskai régió elődöntőjének helyszíne a szabadkai Majsai úti Általános Iskola volt. A szombati vetélkedő előtt a versenyzők szentmisén vettek részt a kertvárosi Munkás Jézus plébániatemplomban.

A versenyzőket Bognár Beáta iskolaigazgató, a Magyar Nemzeti Tanács tagja köszöntötte. A Szent László-emlékév alakmából megrendezett tanulmányi verseny észak-bácskai elődöntőjén 15 csapat mérte össze tudását. A nagyváradi döntő előtt 5 ország 8 helyszínén zajlanak az elődöntők – mondta az igazgatónő, aki a házigazda szerepében kifejezte örömét, amiért Vajdaság is bekapcsolódhatott a történelmi emlékverseny programsorozatába. Bognár Beáta felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok a nemzeti múlt és a Szent Lászlóhoz kapcsolódó legendák megismerése által identitásukban, nemzettudatukban is megerősödnek a felkészülés során.

Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy nagyon fontos a hagyományápolás, de ez önmagában nem elegendő, arról is elmélkedni kell, amit Szent László életével közvetít felénk, miszerint boldogságra teremttettünk és életszentségre hivatottunk – fogalmazott a katolikus egyház papja.

Az elődöntőkön legjobban szereplő csapatok jogot szereznek arra, hogy részt vegyenek a nagyváradi döntőn, amely a 2017. évi Nagyváradi Szent László Napok keretében, a nagyváradi várban kerül megrendezésre – ismertette dr. Cibolya Gábor, a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság munkatársa Szabadkán. A Szent László-év tanácsadó tagja kiemelte, hogy a magyar király, amellett, hogy bátor és kegyes uralkodója volt az országnak, egy olyan államférfi volt, aki emberközeli is tudott lenni. Szent László öröksége nemzettudatunk részévé vált – mondta Cibolya –, a verseny és az emlékév pedig emlékeztet a legszeretettebb magyar szent tetteire, illetve hazaszeretetre is int.

Kovách Antal, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke ismertette az elődöntő eredményeit: A Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi- és Rajzverseny harmadik elődöntőjének első helyezettje 111,5 ponttal a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola csapata, második lett 110 ponttal a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és harmadik helyezést ért el az adai Cseh Károly Általános Iskola 109 ponttal. A döntőre június 23-án kerül sor Nagyváradon.

Forrás: vajma.info