Krónika | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Krónika

Ma, 2021.02.28, Sun

Format: 2021. 02. 28.
Format: 2021. 02. 28.
2021. február 05., péntek
Bankvilág címmel jelent meg Lazić Éva és Loboda Szonja középiskolai segédtankönyve, amely a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola, a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, a topolyai Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola és az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola banki és biztosítási ügyintéző, pénzforgalmi ügyintéző, kereskedelmi és szolgáltatási ügynök, közgazdasági technikus és idegenforgalmi ügyintéző szakirányon tanuló diákjainak tanulását segíti. A kiadványt a szerzők, a recenzensek, a véleményezők és a támogatók sajtótájékoztatón mutatták be Szabadkán. A Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola támogatásával 500 példányban megjelent segédtankönyvet ingyen kapják meg az érdeklődő tanulók iskolájukban.
2021. február 05., péntek
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hivatalában fogadta Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkárt. A beszélgetés témája a tartományi titkárság, a tanács és a tanács alapításában, illetve társalapításában működő kulturális intézmények és médiaházak közötti együttműködés szorosabbra fűzése és egymás programjainak és tevékenységének jobb megismerése volt.
2021. február 05., péntek
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hivatalában fogadta Patyarek Csabát, az informális szervezetként tevékenykedő vajdasági magyar kamara-néptáncegyüttes koordinátorát és Kálló Béla színművészt egy közös zenés-táncos produkció elkészítésével kapcsolatban. Az előadás a Don-kanyar délvidéki magyar áldozatainak és hőseinek állítana emléket, azoknak, akik az 1943 januárjában elkezdődött és a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb katasztrófájaként megélt doni áttörés hősi halottjai lettek.
2021. február 04., csütörtök
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke és hivatalvezetője Újvidéken megbe-szélést folytatott a zsablyai katolikus templom felújításával kapcsolatos tervdokumentáció véglegesítéséről.
2021. február 04., csütörtök
A Magyar Nemzeti Tanács elnökének kezdeményezésére egyeztető megbeszélésre került sor a Tartományi Kormányelnök Hivatalában Igor Mirović kormányelnöknek mint házigazdának, valamint Pásztor Istvának, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Saša Maksimović törökbecsei polgármesternek és munkatársának, továbbá a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács küldöttségének a részvételével. A megbeszélésen szó esett az aracsi templomrom területén végzendő esetleges ásatásokról vagy hitelesítő ásatásokról, a rom konzerválásáról és a tereprendezésről, a megközelíthetőség megszervezéséről (út, parkoló, világítás, biztonsági berendezések) és egy látogatóközpont és parkoló megépítéséről, de egyéb, turisztikai jellegű fejlesztésekről is. Az egyeztetések az érdekeltek bevonásával tovább folytatódnak köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szinten is.
2021. február 03., szerda
A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a Pannon RTV Közügyek című műsorában számolt be a Web 2.0 online eszközök használata a tanórán és azon kívül elnevezésű online képzésről. A program a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Téli Egyeteme keretében valósult meg, amelynek a Magyar Nemzeti Tanács már több éve a társszervezője. „A képzés iránt nagy volt az érdeklődés, több mint kétszázan vettek részt rajta. A szervezők célja az volt, hogy a pedagógusok digitális térben való jártasságát fejlesszék” – nyilatkozta a Végrehajtó Bizottság elnöke.
2021. február 03., szerda
A közoktatási és a kulturális intézmények felújításáról beszélt a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Pannon RTV Híradójának. Elmondta, hogy Magyarország Kormánya a tanács közreműködésével többek között Bácskertesen, Csonoplyán és Pancsován is több szórványprojektumot támogat: „Bácskertesen most fejeződött be az egyik iskolarész szennyvízvezetékének a felújítása, azaz a régi iskola két hatalmas szennyvíztartályt kapott, ahol most a tetőszerkezet cseréje folyik” – nyilatkozta egyebek között.
2021. február 03., szerda
A Magyar Nemzeti Tanács Hivatalának vezetője Nagybecskereken tanácskozott az egykori Zárda felújított épületének jövőbeni működéséről a SPES Alapítvány és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság munkatársaival.
2021. február 02., kedd
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai egyeztető megbeszélésen vettek részt a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény kivitelezési munkálatainak előrehaladásával kapcsolatban, külön figyelmet szentelve a belsőépítészeti feladatoknak.
2021. február 02., kedd
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hivatalában fogadta Szabó Károlyt, a szabadkai Keresztény Értelmiségi Kör elnökét, akivel az egyesület honlapjának fejlesztéséről tárgyaltak, tervbe véve bővítését egy új, a Msgr. Huzsvár László egykori nagybecskereki megyés püspök emlékét őrző és ápoló platformmal. A testület támogatni fogja a boldog emlékezetű püspök 90. születésnapjára Nagykikindáról és Szabadkáról Újvidékre induló autóbuszok szállítási költségét és a február 20-án, 11.30 órakor az újvidéki Mária neve templomban kezdődő ünnepi szentmise részvevőinek szerény megvendégelését is

Oldalak