Krónika | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Krónika

Ma, 2021.05.09, Sun

Format: 2021. 06. 09.
Format: 2021. 06. 09.
2021. március 31., szerda

Tizedik ülését tartotta a Szerbiai Nemzeti Kisebbségi Tanács Ana Brnabić kormányfő elnökletével, valamint az oktatási, a kulturális és tájékoztatási, az emberi és kisebbségi jogi, az igazságügyi és a külügyminisztérium képviselőinek, továbbá az egyházi és vallási közösségi kormányhivatal igazgatójának és a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai valamennyi elnökének részvételével. A testület elsőként arról döntött, hogy a Nemzeti Kisebbségi Költségvetési Alap idei évi kiemelt támogatási területe az oktatás legyen, és hogy az oktatásfejlesztési programokra és projektumokra 30 millió dinár álljon majd rendelkezésre. Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter ismertette A nemzeti kisebbségi jogok megvalósításáról szóló cselekvési terv végrehajtásának 13., 14. és 15. jelentését, majd a nemzeti tanácsok koordinációs testületének beszámolója következett az elmúlt egy év munkájáról, amióta a testület nem ülésezett. Ennek talán legfontosabb eleme a nemzeti kisebbségi tanácsok közvetett, illetve a nemzeti közösségek tagjainak minél tömegesebb közvetlen részvételének elérése az idén esedékes népszámláláson volt. A koordinációs testület elnökének, a Macedón Nemzeti Tanács vezetőjének összefoglalója után a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette a nemzeti tanácsok közös álláspontját A kultúráról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy a februári közvitán a nemzeti tanácsok koordinációs testülete megfogalmazta észrevételeit a módosítási javaslatokkal kapcsolatban, szóvá téve, hogy azok több helyen is bizonyos, törvény által szavatolt nemzeti kisebbségi kollektív jogok elvételét irányozzák elő, azaz kizárják a nemzeti tanácsokat a Nemzeti Kulturális Tanács munkájából, valamint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai által kiemelt jelentőségű közintézmények irányításából, azokat az illetékes minisztérium mégsem vette figyelembe. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában emlékeztette a kormányfőt arra is, hogy hasonló folyamatnak voltunk már tanúi épp egy évvel ezelőtt, amikor a nemzeti tanácsok kizárásával született meg a médiastratégia, és hogy a kormányfő akkori józan és megfontolt javaslata ellenére a kulturális és tájékoztatási minisztérium a nemzeti tanácsokat mégsem vonta be a médiastratégia akciótervének kidolgozásába. Épp ezért ezúttal arra kérte Ana Brnabić kormányfőt, hogy az említett módosítások ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé, hiszen azok nemcsak a szerzett emberi és kisebbségi jogok védelmének nemzetközi elvét, de a szerb alkotmányt is sértik. Az ülés résztvevői első kézből arról is értesülhettek, hogy a járványhelyzet miatt a népszámlálás Szerbiában nagy valószínűséggel a jövő év októberére halasztódik.

2021. március 30., kedd

A Magyar Nemzeti Tanács vendége volt Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, aki munkatársaival együtt megtekintette az épülőfélben lévő Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény belső tervezési és kivitelezési munkálatait. A terepszemlét követően Szakállas Zsolt a Magyar Nemzeti Tanács hivatalába látogatott, ahol a tanács elnökével, a Végrehajtó Bizottság elnökével és a testület hivatalvezetőjével a Vackor óvodával kapcsolatos időszerű kérdésekről és egyéb oktatási feladatokról egyeztettek.

2021. március 30., kedd

Megkezdődött az OkosDoboz digitális taneszköz határon túli tartalmainak konkrét meghatározása és kidolgozása. Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának főosztályvezetője is részt vett azon a találkozón, amelyen a felkért vajdasági pedagógusokkal együtt meghatározták az OkosDobozba kerülő vajdasági vonatkozású tartalmak kínálatát. A munkában a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében annak elnöke, a Végrehajtó Bizottság elnöke, a Végrehajtó Bizottság egyik tagja és egyik oktatási szakreferense is részt vett.

2021. március 29., hétfő

„A megfogyatkozott délvidéki magyarságnak azok helyett is erőt kell tudnia felmutatni, akik nincsenek itt velünk, de bízunk benne, hogy egyszer majd hazatérnek” – jelentette ki a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Külhonimagyarok.hu portálnak adott interjújában, amelyben részletesen beszámolt a tanács által lebonyolított, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatását élvező programokról, a magyarság és szerbség példaértékű együttműködéséről és a jövőbeli tervekről is.

2021. március 29., hétfő

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, hivatalvezetője és Végrehajtó Bizottságának elnöke Rózsa Zsombor tanárral, a Logiscool Oktató Központ szabadkai vezetőjével tárgyalt az élményalapú korszerű oktatás minél tágabb körben történő honosítása érdekében.

2021. március 29., hétfő

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke Vastag Tiborral, Topolya Község Múzeuma újonnan kinevezett megbízott igazgatójával tárgyalt a Kray-kastély és környéke örökségalapú fejlesztéseiről.

2021. március 29., hétfő

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke megbeszélést folytatott Tímár Gabriellával, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ elnökével a pályázati lehetőségekről és fejlesztésekről. 

2021. március 26., péntek

A Magyar Nemzeti Tanács a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – alapszabályával összhangban – huszonegyedik ülését elektronikus szavazás útján bonyolította le. A 35 tanácstag közül az online szavazáson 35 tanácstag vett részt, és 53 napirendi pontról hozott döntést. A beérkezett szavazatok alapján a testület minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt, 5 napirendi pontot egyhangúlag, 48-at pedig minősített szavazattöbbséggel fogadott el. A testület többek között elfogadta a 2020. évi költségvetéséről szóló független könyvvizsgálói jelentést és a Pannónia Alapítvány általa javasolt igazgatóbizottsági tagjainak javaslatát. A Magyar Szó és Hét Nap lapkiadók 2020. évi munka- és pénzügyi jelentését, valamint tizenkét társalapításában tevékenykedő kulturális intézmény: a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Kishegyesi Könyvtár, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Zentai Történelmi Levéltár és Topolya Község Múzeuma tavalyi munkájával és pénzügyvitelével kapcsolatos dokumentumokat.

2021. március 25., csütörtök

A Magyar Nemzeti Tanács vezetősége és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke Palánkára látogatott, ahol a helyi plébánossal és a Vecsera Sándor Művelődési Egyesület vezetőségével találkoztak. A küldöttség megtekintette a székházban kilenc évvel ezelőtt megkezdett felújítási munkálatok állását, tájékozódott a további építési tervekről, amelyek megvalósításához már megérkezett Magyarország Kormányának támogatása, és reményét fejezte ki, hogy Páduai Szent Antal ünnepére, július 13-ára, a helyi templom búcsújára már úgy érkezhetnek a vendégek, hogy egy teljesen megújult épület fogadja őket.

2021. március 25., csütörtök

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai Verbászra látogattak, ahol a belvárosi temető rendezéséről, valamint a katolikus és a református templom felújításáról egyeztettek, valamint megtekintették a katolikus templomban már megkezdett szigetelési munkálatokat és a felújított evangélikus templomot. A megbeszélésen jelen volt Valka Károly kúlai polgármester-helyettes és nt. Dolinszky Gábor, az Ágostai Hitvallású Keresztyén Egyház vajdasági püspökhelyettese is. A felújítások Magyarország Kormányának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósulnak meg.

Oldalak