Krónika | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Krónika

Ma, 2020.11.27, Fri

Format: 2020. 11. 27.
Format: 2020. 11. 27.
2020. február 27., csütörtök - 2020. február 28., péntek
Az egyenlő bánásmód biztosa, Brankica Janković nyitotta meg azt a kétnapos szemináriumot, amelynek központi témája a diszkriminációs folyamatok felismerése és megelőzése, valamint a törvényben felsorolt védett tulajdonságok megismerése és a hatóság munkájának bemutatása volt. A résztvevők gyakorlati példákon ismerhették meg, hogy mikor valósul meg a hátrányos megkülönböztetés, és hogy mikor beszélhetünk: közvetlen, illetve közvetett hátrányos megkülönböztetésről, zaklatásról, jogellenes elkülönítésről és megtorlásról. A műhelymunka fontos része volt a kisebbségeket leginkább érintő védett tulajdonságokkal (nemzetiség, nemzetiséghez való tartozás, anyanyelv, vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, társadalmi származás, vagyoni helyzet, foglalkoztatási jogviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozás) való foglalkozás volt. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke egyebek között intő példaként tette szóvá az Újvidéki Egyetem Jogi Kara felvételi vizsgájának évek óta tartó kisebbségi fiatalokat súlytó diszkriminációs folyamatát.
2020. január 24., péntek
Az esti ünnepség keretében kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét. Magyar Életfa díjban részesült Csorba Béla temerini néprajzkutató tanár, helytörténész, költő, publicista, a tiszakálmánfalvi Milánovits Karolina és Tibor pedagógusházaspár, közösségszervezők, Molnár Krekity Olga többszörösen díjazott versmondó, versfelkészítő, nyugalmazott újságíró, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapító és tiszteletbeli elnöke és Süveges Eta nyugalmazott színművész, aki odaadó játékával közel 40 évig szolgálta a színházszerető közönséget. Aranyplakett kitüntetését Pataki András, a győri Forrás Színház művészeti vezetője, a Soproni Petőfi Színház és a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója vehette át. Plakett díjat kapott Csonti István csókai helytörténetkutató, Kónya-Kovács Otília muzslyai újságíró, többszörösen díjazott mesemondó, népmeseműhelyvezető, Nagy Rózsa törökfalusi közösség- és művelődésszervező, egyesületi vezető, Klenanc József gombosi közösség- és művelődésszervező és Sebők Valéria szabadkai népi iparművész, hímző, a fonott csipke újbóli meghonosítója tájunkon.
2020. január 24., péntek
Az ünnepnap a hagyományos Kárpát-medencei Kulturális Fórummal folytatódott, ahol Szerda Balázs és Szerda Ákos fellépését követően előadást tartott Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony, a Magyar Nemzeti Tanács elnök, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgató asszonya, Tóth János, a Hagyományok Háza szakmai igazgatója, Hévízi Róbert, az NMI Művelődési Intézet Partnerségi Központjának vezetője, valamint Huszár László, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal vezetője.
2020. január 24., péntek
A Zentai Művelődési Ház új közösségi terének ünnepélyes átadásával kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége, amelynek fővédnöke: a Magyar Nemzeti Tanács, szervezői pedig: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődés–Oktatási Központ, Zenta Önkormányzata és a Zentai Magyar Kamaraszínház. Ünnepi beszédet Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Czegledi Rudolf zentai polgármester mondott.
2020. január 21., kedd - 2020. január 22., szerda
A Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán és Újvidéken szervezett találkozót a demonstrátor hallgatókkal. A találkozón 48 főiskolás és egyetemista vett részt. A rendezvényen a hallgatók véleményezték a tanács által szervezett programokat a jobbítás, az újítás és az elvárások jegyében.
2020. január 20., hétfő
A Vajdasági Ifjúsági Fórum, a Vajdasági Magyar Diákszövetség és a Kerülj be! Ifjúsági Tér képviselőivel tanácskoztak a Magyar Nemzeti Tanács vezetői és munkatársai. Az eszmecserén a tanács felsőoktatási programjairól esett szó az újító szándék, a hatékonyabb kommunikáció és az innováció végett.
2020. január 17., péntek
A Magyar Nemzeti Tanács az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen 2020-ban ismét megszervezte a XIII. Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőjét. A verseny részét képezte a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, amely két helyszínen zajlott: Törökkanizsán, a Dositej Obradović Gimnázium és Szakközépiskolában és Topolyán, a Sinkovics József Műszaki Középiskolában; a nemes vetélkedésbe Törökkanizsán 3 szakközépiskola 8 szakjáról 35 tanuló, Topolyán pedig 4 szakközépiskola 4 szakjáról 25 tanuló kapcsolódott be.
2020. január 08., szerda - 2020. január 10., péntek
Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésében 2020 januárjában is megszervezte hagyományos Téli Egyetemét. Az érdeklődő pedagógusok 9 akkreditált továbbképzésen vehettek részt, az előző évekhez hasonlóan három helyszínen: Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán. A Magyar Nemzeti Tanács a szakképzés keretében – mint minden évben – ezúttal is egy-egy ingyenes továbbképzést biztosított mindazoknak a pedagógusoknak, akik kísérő tanítóként vesznek majd részt a tanács tavaszi osztálykirándulásain.
2020. január 06., hétfő
A Csúrogi Helyi Közösség Tanácsa és a Razzia 1942 Emléktársaság alkalmi megemlékezést tartott a helyi Topalov-féle raktárban kialakított emlékmúzeumban az 1942 januárjában kivégzett ártatlan áldozatok emlékére. Ezt követően a Tisza-parti emlékművénél is rájuk emlékeztek gyászszertartással és koszorúzással, amelyen a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett.
2019. december 30., hétfő
Tizenegyedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta 2019. évi költségvetésének módosítását, valamint 2020. évi költségvetését és munkatervét. A testület 2020. évi munkatervének beterjesztésekor az is elhangzott, hogy 2019 végén az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara jogi önállósodásának a folyamata befejeződött, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola jogi önállóságának a megőrzése pedig továbbra is prioritás azzal, hogy stratégiai cél, hogy ez a felsőoktatási képzés mielőbb akadémiai státusszal rendelkezzen – fejtette ki a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Oldalak