Várhatóan öt elsős kisdiák tanul majd magyarul Maradékon | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Várhatóan öt elsős kisdiák tanul majd magyarul Maradékon

Szeptembertől várhatóan öt új elsős gyermek kezdi meg magyar nyelven a tanulást a maradéki Branko Radičević Általános Iskolában.

Halász Dániel legidősebb gyermeke magyar nyelven tanul Maradékon. Szerinte ebből számos előnye származhat: „Elsősorban a gyerek automatikusan kétnyelvű lesz és így sokkal előbb megtanulja a harmadik és a negyedik nyelvet. Ezenkívül sokkal több előnye származik abból, hogy nagyobb lehetőségei lesznek, sokkal többet utaznak, kirándulnak.”

A szerémségi szórványtelepülésen a magyar gyermekek jelenleg összevont tagozaton tanulnak.

Józsa Mónika, az iskola tanítója a kis létszámú osztályok előnyét részletezte: „Az a jó abban, hogy összevont tagozaton vannak, hogy a kevés gyerek, és mindenkivel lehet külön, egyénileg foglalkozni. Ha látom, hogy az egyik gyereknek egyik anyagrész nem megy, akkor vele azt csináljuk többet, a másikkal mást. Mindenkinek a saját hátrányosságára tudunk építeni és az által jobban megtanulja.”

Maradékon 2015-ben, közel négy évtizednyi szünet után indult újra a magyar oktatás. Az MNT a magyar kormány segítségével napközis programot is indított.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A mostani iskolaévben a másodikosok és a harmadikosok fogják magyar nyelven, anyanyelvükön befejezni ezt a tanévet. Minden bizonnyal, ahogyan most a szülői értekezleten is a szülőktől hallottuk, illetve akik nagy nyitottságot mutattak erre a kezdeményezésre, szeptembertől nagy esély van arra, hogy öt tanulóval fog bővülni az intézmény. Ez arra ad majd lehetőséget, hogy az elsősök önálló tagozatban tanulhassanak.”

Az MNT támogatásával a maradéki magyar gyermekek már 2013-ban is tudtak anyanyelvükön tanulni, az iskolabusz programon keresztül ugyanis biztosítva volt számukra, hogy Újvidékre utazzanak. Most már szülőfalujukban is anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár: „Nagyon fontos az, hogy már most tudok arról, hogy szeptemberben mennyi gyerek várható a maradéki osztály esetében, hiszen elő tudom úgymond készíteni a terepet, hogy ez az osztály mindenféleképpen jóvá legyen hagyva. Azok a gyerekek, akik befejezik a negyedik osztályt, pedig olyan folytatást kaphatnak, ami az anyanyelvükön folytatódhat akár egy újvidéki iskolában.”

A maradéki iskola összevont magyar tagozatának jelenleg öt tanulója van.

Forrás: Pannon RTV