Képességfejlesztés a sakktáblán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Képességfejlesztés a sakktáblán

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program megvalósításának témájában szervezett továbbképzést óvodapedagógusok részére az MNT. A képzést az újvidéki Európa Kollégiumban tartották, az előadásokat pedig online, kivetítőn keresztül.

Második alkalommal szerveztek Vajdaságban továbbképzést a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program megvalósításának témájában. Az eredetileg márciusra tervezett képzést a koronavírus-járvány miatt őszre kellett halasztani, valamint az előadások online lettek megtartva.

Szabó Emese, Csillagszem Óvoda, Adorján: „Más kolléganők már voltak ilyen jellegű továbbképzésen, és előadták nekünk azt, amit megszereztek. Nagyon érdekesnek találtam, és szeretném magamat továbbfejleszteni ezáltal is. Én úgy gondolom, hogy ez a Sakkjátszótér, magában a sakk szó a gyerekek logikáját már fejleszti, és nagyon érdekes.”

A továbbképzésen 26 óvodapedagógus vett részt Vajdaság tíz településéről. Emellett online csatlakoztak hozzájuk kolléganőik Horvátországból és a Muravidékről is. Maga a program is tartalmaz digitális fejlesztéseket, az újonnan előállt helyzethez alkalmazkodva.

Petrović Eszter, Dunavirág Óvoda, Újvidék: „Nagyon szeretek különben is sakkozni, a gyerekeimet is arra tanítom, és remélem, hogy ezen a képzésen még új öleteket kapok, amivel tudom fejleszteni a gyerekeknek a komplex képességeit. Örültem, amikor a programban elolvastam, hogy ez segíteni fog ebben a covidos helyzetben is megoldásokat találni, hogy a gyerekekkel hogyan foglalkozzunk.”

A program segítségével a pedagógusok megismerkedhettek azokkal a módszertani megoldásokkal, amelyek Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester nevéhez köthetők. A képzésen részt vevő intézmények Sakkjátszótér eszközcsomagot is kaptak, amely játékos formában ismerteti meg a sakkot a gyerekekkel, valamint módszertani anyagokat is tartalmaz az óvodapedagógusok számára.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Köztudott, hogy a sakk a gyermekek életében egy komplex gondolkodásfejlesztő játék. A gyermekek logikai, illetve stratégiai gondolkodását fejleszti, de ezen túlmenően a tájékozódásra, a mozgáskoordinációra, a szem- és a kézkoordinációra is kihat, és a szókincsbővítésre is.”

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált szakmai továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásával szervezte meg.

Forrás: Pannon RTV, 2020. november 7.