Megújul az aracsi pusztatemplom és környéke | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megújul az aracsi pusztatemplom és környéke

Az aracsi pusztatemplom rekonstrukciója, valamint az oda vezető út felújítása és egyéb infrastrukturális fejlesztések is meg fognak valósulni – jelentette be ma Pásztor István Facebook-bejegyzésében. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint sor kerül még a műemlék körüli több tíz hektáros térség feltárására, illetve a műemléktől távolabb egy látogatóközpont kialakítására is.

– Évek óta sokan és sokat dolgoztunk azon, hogy megteremtődjenek az aracsi pusztatemplom megközelítésének és látogatásának méltó körülményei – emlékeztetett Pásztor.

A VMSZ-elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek jelentős magyarországi kormányzati támogatással valósulnak meg, a két ország műemlékvédelmi intézményeinek és szakembereinek együttműködésével.

Pásztor István azt is kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, Hajnal Jenőnek indítványára egyeztettek az ügyről ma Újvidéken, Vajdaság AT Kormányában Igor Mirović kormányelnökkel, valamint Zoran Vapával, a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatójával és munkatársaikkal.

Pásztor megköszönte a megbeszélésen részt vevők nyitottságát, eltökéltségét, illetve a kormányok együttműködési készségét és a felbecsülhetetlen értékű örökség megőrzését, megóvását célzó erőforrások előteremtését.

– Nagy dolgok csak széleskörű összefogás eredményeként jöhetnek létre – zárta bejegyzését a VMSZ vezetője.

Forrás: Magyar Szó,  2021. február 5.