Turkál Marianna | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Turkál Marianna

1972-ben született Kúlán. Általános iskolai tanulmányait Kúlán, a Bogdan Šuput művészeti középiskolát Újvidéken végezte, majd 1993-ban szintén Újvidéken  óvónői oklevelet, az Újvidéki Egyetem Tanítóképző Karán Zomborban 2006-ban osztálytanítói oklevelet szerzett, valamint sikeres záróvizsgával elvégezte a British Council angol nyelvtanfolyamát.
1994  és 2012 között a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában,  2013-tól a bácsgyulafalvi  Kis Ferenc Általános Iskolában,  2018-tól a kupuszini/bácskertesi József Attila Általános Iskolában osztáytanító.
A 2006-os tanévtől angol nyelvet tanít  a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola  magyar és szerb tannyelvű alsó és felső tagozatai számára, 2012 óta   kisegítő szerb nyelvoktatást tart  magyar anyanyelvű általános iskolások számára. A 2014–15-es tanévtől magyar anyanyelvi foglalkozásokat szervez és tart  vegyes tannyelvű óvodások részére Csonoplyán.
2014 óta a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagja.
2004–2012 között  a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben tevékenykedik,  gyermekszínjátszó csoportot alakít óvodásoknak, akikkel  két alkalommal is sikeresen fellépnek  a kishegyesi  Vajdasági Óvodások Színjátszó Találkozóján.
2004-ben alapító tagja  a doroszlói Kuckó Gyermeksarok Civil Szervezetnek, ahol gyermekszínjátszó- és képzőművészeti szakcsoportot vezetett, valamint a Nyugat-Bácskai Gyermekszínjátszó Találkozókat  és képzőművészeti- meg anyanyelvápoló táborokat az óvodás- és általános iskolás korosztály számára.
Együttműködik a Bajai Cserkészek Az Ifjúságért Alapítvánnyal, a Rákóczi Szövetséggel, a zombori  Laza Kostić Kultúrközponttal, a belgrádi Archimédesz Matematikai Társasággal,  a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetével, az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesülettel, a Magyar Polgári Kaszinóban közreműködik a Pető Intézet által végzett szűrések szervezésében.
 Egy zombori bútorgyár támogatásával –  ingyenes faanyag –  mini golfpályát alakított ki tanulóival, emellett kézműves műhelymunkákat tart  szülők, nagyszülők, testvérek részére.
Számos előkelő helyezést értek el  az általa felkészített diákok szavaló- és énekversenyeken, matematikai és képzőművészeti versenyeken, csak néhányat kiemelve: II. Helyezés a  Magyar Címer és Zászló Ünnepi Rajzpályázaton (Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2015., 2016); II. hely a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázaton;  2. helyezés szólóének kategóriában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió XXXII. Népzenei vetélkedőjén 2017-ben; bajai szavalóversenyeken I—III. helyezések; a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon a szlovákiai Komáromban két II. helyezés (2015); Dícsérő oklevél a Bácskertesen megrendezett Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII.Találkozóján  való fellépésért ( Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika ), a Bácsfeketehegyen megrendezett Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón  való fellépésért 2009-ben (S. Szabó István: Egerek) és 2010-ben (Mosonyi Alíz: Illemtan gyerekeknek).

Oktatási Bizottság
Tanács
Magyar Összefogás