48 tanintézményben nyílhat 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

48 tanintézményben nyílhat 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály

Elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosítását a tanács 8. rendes ülésén. Emellett az ülés 89 napirendi pontja között szerepelt a kis létszámú osztályok jóváhagyása, intézmények munka-, és pénzügyi beszámolói, és igazgatóválasztások is.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén egyhangúlag elfogadták a tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály megnyitását 48 tanintézményben. Az MNT a kis létszámú tagozatok segítésével nemcsak az iskolákat támogatja, hanem a közösségek megmaradását és az itt élő emberek jövőbe vetett hitét is.

Salamon Géza, tag, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a magyar nyelven tanuló gyerekek sokféle támogatást kapnak az óvodától az egyetemig. Az anyagi támogatáson kívül fontos a különböző kirándulások, táborok, képzések szervezése a tanulók számára, a pedagógusok részére pedig szakmai továbbképzések, amelyek szervezésére a Magyar Nemzeti Tanács nagy hangsúlyt fektetett.”

Az ülésen elhangzott, bővült a magyarkanizsai iskolai hálózat. Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja: „A meglévő 10 általános iskolai épület mellett még egy kihelyezett tagozatot lát elő mégpedig a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola keretein belül. Az általános iskolai oktatásban részesülnek azok a gyermekek magyar nyelven, akiknek különös bánásmódra van szükségük szellemi vagy testi fogyatékosságuk miatt.”

A Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének módosításáról is döntöttek. Azért volt szükség a módosításra, mert a Tartományi Kormány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére 160 millió dinárt hagyott jóvá konferencia és multifunkciós terem létrehozására. Ez belekerül majd az MNT költségvetésébe, és onnan kerül majd a lapkiadóhoz. Fremond Árpád, elnök, MNT: „Több ízben már korábban is beszéltünk erről a fejlesztésről. Azt gondolom, hogy ezt az összeget a tartomány a Magyar Szó Kft. tudja bocsátani ebben óriási szerepe van Pásztor Istvánnak, aki gyakorlatilag folyamatosan mindent megtett annak érdekében, hogy segítse ezt a projektet. És a tartomány ezt az összeget ehhez a projektumhoz biztosítani tudja.”

A Magyar Nemzeti Tanács következő ülését október végén, vagy november elején tartják majd.

Forrás: Pannon RTV, 2023. szeptember 22.