Одржана седница Мађарског националног савета | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Одржана седница Мађарског националног савета

На 8. редовној седници прихваћен је ребаланс овогодишњег буџета Мађарског националног савета. Осим тога, на дневном реду од 89 тачака било је речи и о одобравању одељења са малим бројем ученика, програмски и финансијских извештаји установа као и избори директора.

На заседњу Мађарског националног савета једногласно је прихваћено  отварање одељења на мађарском наставном језику са мање од 15 ученика у 48 образовних установа. МНС одобравањем малих одељења не само што даје подршку школама, већ на тај начин јача и опстанак заједнице и веру у будућност овдашњег становништва.

„Уз подршку Мађарског националног савета деца која уче на мађарском језику добијају различите врсте потпоре од обданишта до факултета. Осим материјалне подршке, важни су и различити излети, кампови, организовање обуке за ученике, а за педагоге даља стручна едукација, на шта Мађарски национални савет ставља велики нагласак“ каже Геза Шаламон, члан МНС-а.

На заседању се чуло да се проширује и мрежа школа у општини Кањижа. Татјана Варју Потребић, чланица Извршног одбора МНС-а задужена за образовање  каже: „Поред постојећих 10 школских зграда, предвиђено је једно истурено одељење, а у оквиру кањишке основне школе „Јован Јовановић Змај“. Овде ће се одвијати основношколско образовање на мађарском језику за децу са којом је потребан посебан рад због интелектуалне или физичке недовољне развијености.“

Одлучивано је и о ребалансу овогодишњег буџета Мађарског националног савета. Ребаланс је био потребан јер је Покрајинска влада одобрила 160 милиона динара Издавачкој кући „Мађар со“ за инвестицију у формирања конференцијске и мултифункционалне сале. Овај износ биће унет у буџет МНС-а и одатле ће бити упућен издавачку гласила.

„У више наврата смо и раније говорили о овој инвестицији. Сматрам да у томе што је покрајина овај износ могла да намени предузећу „Мађар со“ огромну улогу има и Иштван Пастор који је практично непрестано све чинио да потпомогне овај пројекат. А покрајина је овај износ могла да осигура за овај пројекат“ рекао је Арпад Фремонд, председник МНС-а.

Наредна седница Мађарског националног савета биће одржана крајем октобра или почетком новембра.

Извор: Pannon RTV, 22. септембар 2023.