Међу награђенима и Војвођани | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Међу награђенима и Војвођани

Изузетна индивидуална достигнућа јачају читаву заједницу, читаву нацију, изјавио је у петак потпредседник владе Мађарске, Жолт Шемјен, када је у Будимпешти, у „Куц́и традиције” уручио државна одликовања, као и награду „Калош Золтан” за Мађаре ван граница матице поводом празника оснивања државе.

У Војводину су отишле три награде „Калош Золтан”. Названу по познатом ердељском етнографском истраживачу и колекционару народне музике, награду додељену од стране премијера Виктора Орбана, у име 125-годишњег Културно-уметничког друштва занатлија „Лањи Ерне” из Суботице, примила је Каталин Михаљи, запослена у нашем листу. У име 75-годишњег Мађарског културног друштва „Ади Ендре” у Сајану, председница Сара Бењоцки, а у име исто 75-годишњег Мађарског културног друштва „Ади Ендре” из Нове Црње, председница Јудит Ходи су примили награду од заменика премијера Жолта Шемјена и државног секретар за националну политику, Арпада Јаноша Потапија.

Свечаној додели награда присуствовали су Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара и Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине.

Жолт Семјен је у свом говору истакао: за бројчано мале нације, опстанак постоји, ако постоји понос припадности овој нацији. А тај осец́ај поноса се може доживети ако смо имали не само велике претходнике, вец́ и савременике који су стварали изузетне ствари.

Потпредседник мађарске владе је истакао да је награда важна ономе ко је добије, јер је награда повратна информација друштва, да заједница у којој живи држи у виду и цени његов рад.

Важно је и за онога ко га даје, у овом случају за државу, јер је посао државе да препозна и признаје изузетна достигнућа.

Међутим, најважније је за саму заједницу, мађарско друштво, јер су извор поноса и подршка што међу нама има много људи који су способни за изузетна достигнућа у било којој области живота, рекао је он.

Katalin Mihalji, Judit Hodi i Sara Benjocki (Foto: MTI)

Каталин Михаљи, Јудит Ходи и Сара Бењоцки (Фото: МТИ)

Стваралаштво Светог Иштвана је трајно на безброј начина, рекао је, наводећи као пример његова достигнућа као државног и црквеног организатора, дипломате и војсковође. Истакао је државотворни рад Светог Иштвана, додајући: по узору на првог мађарског краља, мисија сваког Мађара је да буде градитељ народа и државе, тамо где га је божанско провиђење сместило, у сопственом окружењу, у својој професији.

На крају, потпредседник Владе захвалио је награђенима на њиховој служби у очувању и јачању нације.

Историчар Иван Бертењи, професор емеритус Универзитета „Етвеш Лоранд”, Ђерђ Чоти, бивши амбасадор Мађарске у Загребу, Лајош Ђери-Дани, извршни потпредседник Малтешке добротворне службе Мађарске и Ерне Кешкењ, бивши амбасадор Мађарске у Москви и Кијеву, примили су одликовање Орден за заслуге нареднички крст Мађарске од стране Каталин Новак, председнице Мађарске.

Лајош Долхаи, ректор Високе школе за веронауку и Надбискупског института за образовање свештеника у Егеру, Ференц Иштван Фаркаш, монах пијариста, Ласло Хабиш, бивши градоначелник града Егера, Ђула Паљи, хемијски инжењер, пензионисани професор Универзитета у Модени и Регио Емилији у Италији, Јанош Пехтол, извршни председник Националног удружења за заштиту лова у Мађарској, Јанош Пустаи, лингвиста, преводилац, професор емеритус Универзитета „Етвеш Лоранд” и Тибор Лајош Шретер, потпредседник Светског савеза мађарских бораца за слободу из 1956. године су добили Орден за заслуге официрски крст Мађарске.

Жолт Семјен је на свечаности уручио и Орден за заслуге витешки крст Мађарске, Златни крст за заслуге Мађарске и Сребрни крст за заслуге Мађарске.

Жолт Шемјен и Арпад Јанош Потапи, државни секретар задужен за националну политику кабинета премијера, уручили су Награду „Калош Золтан” за Мађаре ван матице, додељену од стране премијера Виктора, поред осталих и Марији Олги Триф, директорици Теоретског Лицеума „Ади Ендре” у Букурешту, Арпаду Мужнаију, наставнику и новинару, као и ансамблу „Корморан”. (Извор: МТИ)

I ansambl „Kormoran” je dobio nagradu „Kaloš Zoltan”(Foto: MTI)

И ансамбл „Корморан” је добио награду „Калош Золтан”(Фото: МТИ)

Извор: Мађар Со, 21. август 2023.