Vajdaságiak a díjazottak között | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Vajdaságiak a díjazottak között

A kimagasló egyéni teljesítmények az egész közösséget, az egész nemzetet megerősítik – jelentette ki Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes pénteken, amikor az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket és Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat adott át Budapesten, a Hagyományok Házában.

Vajdaságba három Kallós Zoltán díj jutott. A neves erdélyi néprajzkutatóról, népzenegyűjtőről elnevezett, Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott elismerést a 125 éves szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület nevében Mihályi Katalin elnök, lapunk munkatársa vette át. A 75 éves szajáni Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület nevében Benyócki Sára elnök, a szintén 75 éves magyarcsernyei Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület nevében pedig Hódi Judit elnök vette át a díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól.

A díjátadón jelen voltak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Semjén Zsolt beszédében kiemelte: egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, ha büszkeség ehhez a nemzethez tartozni. Ez a büszkeségtudat pedig akkor élhető meg, ha nemcsak nagy elődeink voltak, hanem nagyszerűt alkotó kortársaink is.

A magyar miniszterelnök-helyettes rámutatott: egy kitüntetés fontos annak, aki kapja, hiszen a díj a társadalom visszajelzése, hogy a közösség, amelyben él, számon tartja és értékeli a munkáját.

Fontos annak is, aki adja, ez esetben az államnak, hiszen az állam dolga, hogy felismerje és elismerje a rendkívüli teljesítményeket.

A legfontosabb azonban magának a közösségnek, a magyar társadalomnak, mert büszkeség és megtartó erő, hogy sokan vannak közöttünk, akik az élet bármely területén rendkívüli teljesítményre képesek – mondta.

Mihályi Katalin, Hódi Judit és Benyócki Sára (Fotó: MTI)

Mihályi Katalin, Hódi Judit és Benyócki Sára (Fotó: MTI)

Szent István számtalan szempontból alkotott maradandót – mondta, példaként említve állam- és egyházszervezői, diplomáciai és hadvezéri teljesítményét. Kiemelte Szent István országépítő munkáját, hozzátéve: az első magyar király példáját követve minden magyar küldetése, hogy ott legyen nemzet- és országépítő, ahova a gondviselés állította, a saját közegében, a saját szakmájában.

A miniszterelnök-helyettes végül megköszönte a kitüntetetteknek nemzetmegtartó, nemzeterősítő szolgálatukat.

A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt kitüntetésben részesült Bertényi Iván történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, Csóti György, Magyarország volt zágrábi nagykövete, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Keskeny Ernő, Magyarország korábbi moszkvai és kijevi nagykövete.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora, Farkas István Ferenc piarista szerzetes, Habis László, Eger megyei jogú város volt polgármestere, Pályi Gyula vegyészmérnök, az olaszországi Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem nyugalmazott professzora, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pusztay János nyelvész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa és Schrötter Tibor Lajos, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke.

Semjén Zsolt továbbá Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt és Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket adott át az ünnepségen.

Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat adott át mások mellett Trif Olga Máriának, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatójának, Muzsnay Árpád tanár, újságírónak és a Kormorán Együttesnek.

A Kormorán együttes is Kallós Zoltán díjban részesült (Fotó: MTI)

A Kormorán együttes is Kallós Zoltán díjban részesült (Fotó: MTI)

Szerző: MTI

Forrás: Magyar Szó, 2023. augusztus 18.