Među nagrađenima i Vojvođani | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Među nagrađenima i Vojvođani

Izuzetna individualna dostignuća jačaju čitavu zajednicu, čitavu naciju, izjavio je u petak potpredsednik vlade Mađarske, Žolt Šemjen, kada je u Budimpešti, u „Kući tradicije” uručio državna odlikovanja, kao i nagradu „Kaloš Zoltan” za Mađare van granica matice povodom praznika osnivanja države.

U Vojvodinu su otišle tri nagrade „Kaloš Zoltan”. Nazvanu po poznatom erdeljskom etnografskom istraživaču i kolekcionaru narodne muzike, nagradu dodeljenu od strane premijera Viktora Orbana, u ime 125-godišnjeg Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Lanji Erne” iz Subotice, primila je Katalin Mihalji, zaposlena u našem listu. U ime 75-godišnjeg Mađarskog kulturnog društva „Adi Endre” u Sajanu, predsednica Sara Benjocki, a u ime isto 75-godišnjeg Mađarskog kulturnog društva „Adi Endre” iz Nove Crnje, predsednica Judit Hodi su primili nagradu od zamenika premijera Žolta Šemjena i državnog sekretar za nacionalnu politiku, Arpada Janoša Potapija.

Svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Žolt Semjen je u svom govoru istakao: za brojčano male nacije, opstanak postoji, ako postoji ponos pripadnosti ovoj naciji. A taj osećaj ponosa se može doživeti ako smo imali ne samo velike prethodnike, već i savremenike koji su stvarali izuzetne stvari.

Potpredsednik mađarske vlade je istakao da je nagrada važna onome ko je dobije, jer je nagrada povratna informacija društva, da zajednica u kojoj živi drži u vidu i ceni njegov rad.

Važno je i za onoga ko ga daje, u ovom slučaju za državu, jer je posao države da prepozna i priznaje izuzetna dostignuća.

Međutim, najvažnije je za samu zajednicu, mađarsko društvo, jer su izvor ponosa i podrška što među nama ima mnogo ljudi koji su sposobni za izuzetna dostignuća u bilo kojoj oblasti života, rekao je on.

Katalin Mihalji, Judit Hodi i Sara Benjocki (Foto: MTI)

Katalin Mihalji, Judit Hodi i Sara Benjocki (Foto: MTI)

Stvaralaštvo Svetog Ištvana je trajno na bezbroj načina, rekao je, navodeći kao primer njegova dostignuća kao državnog i crkvenog organizatora, diplomate i vojskovođe. Istakao je državotvorni rad Svetog Ištvana, dodajući: po uzoru na prvog mađarskog kralja, misija svakog Mađara je da bude graditelj naroda i države, tamo gde ga je božansko proviđenje smestilo, u sopstvenom okruženju, u svojoj profesiji.

Na kraju, potpredsednik Vlade zahvalio je nagrađenima na njihovoj službi u očuvanju i jačanju nacije.

Istoričar Ivan Bertenji, profesor emeritus Univerziteta „Etveš Lorand”, Đerđ Čoti, bivši ambasador Mađarske u Zagrebu, Lajoš Đeri-Dani, izvršni potpredsednik Malteške dobrotvorne službe Mađarske i Erne Keškenj, bivši ambasador Mađarske u Moskvi i Kijevu, primili su odlikovanje Orden za zasluge narednički krst Mađarske od strane Katalin Novak, predsednice Mađarske.

Lajoš Dolhai, rektor Visoke škole za veronauku i Nadbiskupskog instituta za obrazovanje sveštenika u Egeru, Ferenc Ištvan Farkaš, monah pijarista, Laslo Habiš, bivši gradonačelnik grada Egera, Đula Palji, hemijski inženjer, penzionisani profesor Univerziteta u Modeni i Regio Emiliji u Italiji, Janoš Pehtol, izvršni predsednik Nacionalnog udruženja za zaštitu lova u Mađarskoj, Janoš Pustai, lingvista, prevodilac, profesor emeritus Univerziteta „Etveš Lorand” i Tibor Lajoš Šreter, potpredsednik Svetskog saveza mađarskih boraca za slobodu iz 1956. godine su dobili Orden za zasluge oficirski krst Mađarske.

Žolt Semjen je na svečanosti uručio i Orden za zasluge viteški krst Mađarske, Zlatni krst za zasluge Mađarske i Srebrni krst za zasluge Mađarske.

Žolt Šemjen i Arpad Janoš Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku kabineta premijera, uručili su Nagradu „Kaloš Zoltan” za Mađare van matice, dodeljenu od strane premijera Viktora, pored ostalih i Mariji Olgi Trif, direktorici Teoretskog Liceuma „Adi Endre” u Bukureštu, Arpadu Mužnaiju, nastavniku i novinaru, kao i ansamblu „Kormoran”. (Izvor: MTI)

I ansambl „Kormoran” je dobio nagradu „Kaloš Zoltan”(Foto: MTI)

I ansambl „Kormoran” je dobio nagradu „Kaloš Zoltan”(Foto: MTI)

Izvor: Mađar So, 21. avgust 2023.