Podstrek za dalje školovanje u zemlji | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Podstrek za dalje školovanje u zemlji

Juče ujutru je u Osnovnoj školi „Šandor Petefi“ u Senti održano zvanično otvaranje intenzivnog kursa srpskog jezika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Ove godine kurs će biti organizovan od 3. do 21. jula u Subotici, Kanjiži, Senti, Adi, Bečeju, Bačkoj Topoli i Temerinu. Učenici koji su se prijavili, uradili su test za procenu nivoa znanja jezika pre početka kursa. Kurs obuhvata 80 sati tokom 3 nedelje. U prve dve nedelje kurs se odvija na lokaciji po izboru učenika, a u trećoj nedelji studenti se sele u Studentski dom „Evropa” u Novom Sadu. Kurs je zvanično otvorio Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koji je rekao da nacionalni savet organizuje ovaj kurs jezika od 2012. godine.

– Na ovoj obuci nastavnici će sada predavati učenicima trećeg razreda srednjih škola. Ukupno osam nastavnika će izvoditi nastavu na sedam različitih lokacija za 74 učenika. Cilj je pomoći mladima da se pripreme za fakultet. Program smo najavili i na način da očekujemo one mlade ljude koji ovde zamišljaju svoju budućnost i žele da nastave školovanje ovde. Tačno je da je moguće upisati mađarske univerzitete na mađarskom jeziku, ali se u većini slučajeva nastava izvodi na srpskom jeziku. Takođe imamo poseban kurs za one koji su već upisali neku visokoškolsku ustanovu ovde. Onima koji ozbiljno misle da ostanu u zemlji mora se na vreme dati ova prilika, naglasio je predsednik nacionalnog saveta.

Ovaj kurs je veoma važan, učenici mogu da slušaju predavanja dve nedelje u svom mestu, a zatim da provedu nedelju dana u Studentskom domu „Evropa”. S jedne strane, to je dobro i zato što mogu malo upoznati grad i studentski dom, a pored toga, mi želimo da ih tamo i privučemo. Na kraju kursa polaznici dobijaju diplomu, a verujemo da će ih ovaj kurs podstaći da nastave školovanje u svojoj zemlji. Mislim da je ovaj program uspešan, iako uvek ima nekoliko polaznika koji završe pre kraja, postoji jedan mali broj onih, koji odustanu. Ove godine smo organizovali kurs jezika zajedno sa Obrazovno-kulturnom ustanovom „Cnesa”. Neophodno je da mladi nauče srpski jezik, ako neko želi da se afirmiše u zemlji, onda mu je to važno, rekao je Arpad Fremond.

[Učenici srednjih škola iz Sente, koji učestvuju na kursu srpskog jezika (Foto: Arpad Gergelj)]

Učenici srednjih škola iz Sente, koji učestvuju na kursu srpskog jezika (Foto: Arpad Gergelj)

Nastavnica Kristina Juhas Čontoš rekla je da se kurs sastoji iz dva dela, prve dve nedelje će se odvijati u Senti, a treća nedelja u Novom Sadu.

– Nastava se zasniva na razvoju govornih veština, pa želimo da unapredimo komunikaciju. Uglavnom ćemo se baviti govornim vežbama, u vidu rada u paru ili u grupi. Želimo da uvežbamo životne situacije sa kojima se učenici mogu susresti kasnije tokom studija i života, rekla je nastavnica.

Na kursu učestvuje i Petra Arok iz Sente, koja je rekla da bi volela da bolje nauči srpski jezik, zbog čega se i prijavila na kurs.

– Za sada ne znam gde želim da nastavim studije, videćemo. Nedavno smo pisali test za procenu nivoa znanja srpskog jezika, nadam se da je dobro prošlo, jer sam dala sve od sebe, ali sam zapravo veoma radoznala kakav će biti rezultat, rekla je ova učenica.

Događaj su svojim prisustvom uveličale Žofia Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta i Tatjana Varju Potrebić, članica Izvršnog odbora nacionalnog saveta zadužena za obrazovanje, kao i Karolj Šarnjai, direktor „Cnesa”.

Izvor: Mađar So, 4. jul 2023.