Hajdukovo: Centralna svečanost povodom početka školske godine | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Hajdukovo: Centralna svečanost povodom početka školske godine

Ove godine centralna svečanost proslave početka školske godine za đake prvake mađarske nacionalnosti u Vojvodini održana je u OŠ “Šandor Petefi” u Hajdukovu. Mađarski nacionalni savet od 2011. godine, u saradnji sa Vladom Mađarske na početku školske godine pomaže đake prvake školskim paketom Vackor, koji i ove godine sadrži neophodni školski pribor.

U prvi razred na mađarskom jeziku u 71 vojvođanskih osnovnih škola krenuće 1.299 dece. Na događaju u Hajdukovu između ostalih bili su prisutni Judit Pirićine Sabo, šef Odeljenja za jug i dijasporu Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Gabor Palinkaš privremeni sekretar Ambasade Mađarske u Beogradu i Tibor Kajzinger prvi konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: “Mađarski nacionalni savet će i ubuduće nastaviti da pomaže i učiniće sve da svako dete može da uči na svom maternjem jeziku ovde u Srbiji. Trudimo se da im pomognemo ne samo u  osnovnoj školi, već i u srednjoj školi i na fakultetu. Naravno, bez podrške mađarske vlade ne bismo imali mogućnost za ovo, ili ne bismo mogli da im pružimo ovoliku pomoć. Važno je da Mađarska ima vladu za koju su važni Mađari preko granice. Želim posebno da se zahvalim načelnici resora na pomoći i podršci Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, ali njoj lično, na pažnji i pomoći koju pruža onima preko granice.”

Izvor: Pannon RTV, 31. avgust 2023.