Tanévkezdő központi ünnepséget tartottak Hajdújáráson | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Tanévkezdő központi ünnepséget tartottak Hajdújáráson

A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában tartották meg idén a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepségét. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormánnyal karöltve 2011 óta minden iskolakezdéskor segíti az elsős diákokat a vackor beiskoláztatási csomaggal, amely a nélkülözhetetlen tanszereket tartalmazza idén is.

Nagy volt az öröm az elemi iskola első osztályába induló diákok körében. A beiskolázási csomag minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre egy kis elsősnek szüksége lehet. Mindez mellé egy tetszetős hátitáskát is átvehettek a lurkók.

Zöld, kék, rózsaszín és virágmintás iskolatáskákat kaptak azok az elsősök, akik a 71 vajdasági általános iskola egyikében kezdik meg tanulmányaikat anyanyelvükön, összesen 1299-en. A Magyar Nemzeti Tanács ajándéka a családok pénztárcáját is kíméli, mivel szinte minden szükséges tanszert tartalmaz.

A hajdújárási diákok egy Petőfi verscsokorral köszöntötték a 17 hajdújárási, 5 királyhalmi és egy noszai elsőst és a vendégeket. Az iskolának összesen mintegy 220 diákja van. Szűcs Anna, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy itt fogadhatjuk a rangos vendégeket, és központi ünnepségnek adhatunk színhelyet, úgy hogy izgulunk. Készültünk egy kicsit az évnyitó a nyári szünidő után egy kicsit sokkhatás, de viszont nagyon örülünk és remélem az időjárás is kedvezni fog, és minden úgy alakul, ahogy terveztük. Hála Istennek elsőseink vannak, tehát az idén 24 elsős fogja kezdeni a tanulást a három iskolaépületben. Ez viszonylag nagy szám. Örülünk annak, hogy ennyi elsős van főleg itt Hajdújáráson 17-en indulnak. Mondhatom, hogy évek óta nem volt ekkora létszámú osztályunk.”

Pannon RTV

Nemcsak a beiskoláztatási csomaggal segíti az MNT a diákokat, hanem a diákok utaztatását is törekszik megoldani, kiváltképp a szórványközösségekben, hogy minden magyar gyermek eljuthasson olyan oktatási intézménybe, ahol az anyanyelvén, magyarul tanulhat. Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Azt gondolom, hogy fontos az, hogy minden évben a Magyar Kormány segítségével a Nemzetpolitikai Államtitkársággal ezt a programot meg tudjuk hirdetni. Sokszor már az év közben a szülők keresnek minket, felhívnak minket, kérdezik, hogy lesz-e csomag vagy nem. Igyekszünk tájékoztatni is a szülőket, a nyilvánosságot arról, hogy mi mindent tartalmaz egy-egy ilyen csomag. Ebben az évben 1299 magyar elsős kezdi meg magyar nyelven a tanulmányait. Azt gondolom, hogy ez valamivel több mint tavaly. Bízom benne, hogy ez a szám még tud növekedni az elkövetkező években.”

A beiskoláztatási csomagot az Magyar Nemzeti Tanács a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően biztosította, az iskolatáskák pedig a Rákóczi Szövetség ajándéka a vajdasági magyar elsősöknek. A hajdújárási eseményen jelen volt többek között Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Délvidéki és a Diaszpóra Főosztályának vezetője, valamint Magyarország Belgrádi Nagykövetségének és szabadkai főkonzulátusának tisztségviselői is.

Forrás: Pannon RTV, 2023. augusztus 31.