Хајдуково: Централна свечаност поводом почетка школске године | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Хајдуково: Централна свечаност поводом почетка школске године

Ове године централна свечаност прославе почетка школске године за ђаке прваке мађарске националности у Војводини одржана је у ОШ “Шандор Петефи” у Хајдукову. Мађарски национални савет од 2011. године, у сарадњи са Владом Мађарске на почетку школске године помаже ђаке прваке школским пакетом Вацкор, који и ове године садржи неопходни школски прибор.

У први разред на мађарском језику у 71 војвођанских основних школа кренуће 1.299 деце. На догађају у Хајдукову између осталих били су присутни Јудит Пирићине Сабо, шеф Одељења за југ и дијаспору Државног секретаријата за националну политику Мађарске, Габор Палинкаш привремени секретар Амбасаде Мађарске у Београду и Тибор Кајзингер први конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици.

Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета: “Мађарски национални савет ће и убудуће наставити да помаже и учиниће све да свако дете може да учи на свом матерњем језику овде у Србији. Трудимо се да им помогнемо не само у  основној школи, већ и у средњој школи и на факултету. Наравно, без подршке мађарске владе не бисмо имали могућност за ово, или не бисмо могли да им пружимо оволику помоћ. Важно је да Мађарска има владу за коју су важни Мађари преко границе. Желим посебно да се захвалим начелници ресора на помоћи и подршци Државног секретаријата за националну политику, али њој лично, на пажњи и помоћи коју пружа онима преко границе.”

Извор: Паннон РТВ, 31. август 2023.