Одржаваљући наше вредности и традицију | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Одржаваљући наше вредности и традицију

Вера, нада и залагање једни за друге држали су нас заједно као нацију у протеклих 1.000 година, обезбеђујући тако јединство и чињеницу да и данас имамо дом, рекао је Арпад Фремонд синоц́ у Новосадском позоришту, где је одржана централна свечаност дана Светог Иштвана Националног савета мађарске националне мањине.

На прослави канонизације оснивача наше државе, председник националног савета је истакао да војвођански Мађари с правом могу да буду поносни на досадашњи пут.

– Остајући на путу који је зацртао наш краљ Иштван, држали смо се својих вредности и традиције и у најтежим временима, чувајући хришћанске вредности, умели смо да устанемо и останемо на ногама и у најтежим ситуацијама. Верујем да тако и даље можемо бити успешна нација која може да даје смернице другима. 20. август је дан сец́ања на оснивање хришћанске мађарске државе, 1000 година континуитета мађарске државе, а данас, у 20. веку је прослава консолидације и опстанка јединствене мађарске нације. Наш краљ Свети Иштван је пре више од хиљаду година створио државу која и данас може да стоји иза нације. Он је поставио темеље које желимо да сачувамо и пренесемо будућим генерацијама, јер једино тако мађарски народ може да настави да опстаје у Карпатском басену. Упркос многим искушењима, преживели смо и можемо да кажемо да се осец́амо добро, добро је бити Мађар данас овде у Србији, рекао је Арпад Фремонд у свом свечаном говору.

(Foto: Andraš Otoš)

(Фото: Андраш Отош)

Свечаности су присуствовали и Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине и СВМ-а, Габор Палинкаш, привремени отправник послова Амбасаде Мађарске у Београду, Ана Андреа Бењовски, конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Андор Дели, посланик Европског парламента, као и представници националног савета, СВМ-а и покрајинске администрације.

Према речима председника националног савета, дело Светог Иштвана дало је чврсту основу, али је за опстанак мађарског народа било неопходно и да његови потомци вековима остану верни свом наслеђу, древној и хришћанској традицији.

(Foto: Andraš Otoš)

(Фото: Андраш Отош)

– Премудрост Светог Иштвана даје нам вечни путоказ: то су мир, скромност, кротост, стрпљење, мудрост, али пре свега хришћанска вера и њено очување. Ми, војвођански Мађари, по савету нашег краља Иштвана, били смо мудри, скромни и стрпљиво смо чували и градили своју заједницу. Задатак садашњих чланова Националног савета мађарске националне мањине је и даље да служе овој заједници. Наш задатак је да се боримо за права сваког Мађара овде, да охрабримо све да наставе школовање код куц́е, да подржимо наше културне и грађанске организације, да пружимо стручну помоц́ нашим наставницима, да будемо свуда у већинским, као и у подручјима у расејању, и да наставимо да помажемо нашим сународницима, закључио је председник националног савета.

Окупљене чланове заједнице на прослави је поздравио и председник покрајинске владе Игор Мировиц́.

Pokrajinski premijer Igor Mirović drži svoj govor (Foto: Andraš Otoš)

Покрајински премијер Игор Мировиц́ држи свој говор (Фото: Андраш Отош)

У оквиру свечаног програма наступили су фолк певачица Ноеми Терек, рецитаторка Ноа Палма Вајда, Емина Елор и Бенце Салаи, глумци Новосадског позоришта и плесни ансамбл „Циркалом” Културног центра „Кодаљ Золтан” из Бачке Тополе.

Osvećenje hleba (Foto: Andraš Otoš)

Освец́ење хлеба (Фото: Андраш Отош)

Извор: Мађар Со, 19. август 2023.