Подстрек за даље школовање у земљи | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Подстрек за даље школовање у земљи

Јуче ујутру је у Основној школи „Шандор Петефи“ у Сенти одржано званично отварање интензивног курса српског језика Националног савета мађарске националне мањине. Ове године курс ц́е бити организован од 3. до 21. јула у Суботици, Кањижи, Сенти, Ади, Бечеју, Бачкој Тополи и Темерину. Ученици који су се пријавили, урадили су тест за процену нивоа знања језика пре почетка курса. Курс обухвата 80 сати током 3 недеље. У прве две недеље курс се одвија на локацији по избору ученика, а у трец́ој недељи студенти се селе у Студентски дом „Европа” у Новом Саду. Курс је званично отворио Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине, који је рекао да национални савет организује овај курс језика од 2012. године.

– На овој обуци наставници ц́е сада предавати ученицима трец́ег разреда средњих школа. Укупно осам наставника ц́е изводити наставу на седам различитих локација за 74 ученика. Циљ је помоц́и младима да се припреме за факултет. Програм смо најавили и на начин да очекујемо оне младе људе који овде замишљају своју будућност и желе да наставе школовање овде. Тачно је да је могуц́е уписати мађарске универзитете на мађарском језику, али се у вец́ини случајева настава изводи на српском језику. Такође имамо посебан курс за оне који су вец́ уписали неку високошколску установу овде. Онима који озбиљно мисле да остану у земљи мора се на време дати ова прилика, нагласио је председник националног савета.

Овај курс је веома важан, ученици могу да слушају предавања две недеље у свом месту, а затим да проведу недељу дана у Студентском дому „Европа”. С једне стране, то је добро и зато што могу мало упознати град и студентски дом, а поред тога, ми желимо да их тамо и привучемо. На крају курса полазници добијају диплому, а верујемо да ц́е их овај курс подстац́и да наставе школовање у својој земљи. Мислим да је овај програм успешан, иако увек има неколико полазника који заврше пре краја, постоји један мали број оних, који одустану. Ове године смо организовали курс језика заједно са Образовно-културном установом „Цнеса”. Неопходно је да млади науче српски језик, ако неко жели да се афирмише у земљи, онда му је то важно, рекао је Арпад Фремонд.

[Ученици средњих школа из Сенте, који учествују на курсу српског језика (Фото: Арпад Гергељ)]

Ученици средњих школа из Сенте, који учествују на курсу српског језика (Фото: Арпад Гергељ)

Наставница Кристина Јухас Чонтош рекла је да се курс састоји из два дела, прве две недеље ц́е се одвијати у Сенти, а трец́а недеља у Новом Саду.

– Настава се заснива на развоју говорних вештина, па желимо да унапредимо комуникацију. Углавном ц́емо се бавити говорним вежбама, у виду рада у пару или у групи. Желимо да увежбамо животне ситуације са којима се ученици могу сусрести касније током студија и живота, рекла је наставница.

На курсу учествује и Петра Арок из Сенте, која је рекла да би волела да боље научи српски језик, због чега се и пријавила на курс.

– За сада не знам где желим да наставим студије, видец́емо. Недавно смо писали тест за процену нивоа знања српског језика, надам се да је добро прошло, јер сам дала све од себе, али сам заправо веома радознала какав ће бити резултат, рекла је ова ученица.

Догађај су својим присуством увеличале Жофиа Риго Пал, потпредседница националног савета и Татјана Варју Потребић, чланица Извршног одбора националног савета задужена за образовање, као и Карољ Шарњаи, директор „Цнеса”.

Извор: Мађар Со, 4. јул 2023.