Biblioteci u Somboru MNS poklonio knjige i laptopove | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Biblioteci u Somboru MNS poklonio knjige i laptopove

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru ima veliku posećenost zbog toga je važna stalna obnova knjižnog fonda. Direktorica ustanove zahvalila se Mađarskom nacionalnom savetu na podršci. Naglasila je da im to mnogo znači jer su materijalne mogućnosti često ograničene i nemaju uvek mogućnosti za nabavku knjiga za potrebe nacionalnih manjina. Dodala je da im veliku pomoć znači i da im MNS već dve godine obezbeđuje jednog bibliotekara mađarskog porekla.

„Neverovatno značajna donacija. Naravno, sve ove knjige će biti obrađene ovde na naučnom odeljenju i nakon toga će se rasporediti u odnosu na žanrove, i na dečije odeljenje i na pozajamno odeljenje ovde u gradu, kao i u ogranke gde živi dobar deo mađarske nacionalne manjine. Laptopovi su nam takođe izuzetno značajni“ rekla je Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru.

Donacija raspoređena u više kutija, sadržala je pre svega knjige za decu i omladinu, ali se mislilo i na odrasle čitaoce i četvrtina knjiga je namenjena njima. Nastojali su da u paketu knjiga pripreme raznolike, zanimljive i novije naslove.

„Mađarski nacionalni savet i Fondacija „Bethlen Gabor“ zajednički su doneli paket knjiga somborskoj biblioteci i njenim ograncima, a doneli smo i nekoliko laptopova koje će biblioteka moći da koristi u narednom periodu. Ukupna vrednost u knjigama je preko milion dinara, a ukupna vrednost čitave donacije je otprilike milion i po dinara“ kaže Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Osim centralne biblioteke u Somboru, deo od preko 700 knjiga i laptopova dospeće i u biblioteke u Bezdanu, Svetozar Miletiću, Doroslovu i Telečkoj. Predsednik MNS-a je istakao da je izuzetno važna podrška Mađarima u rasejanju i Mađarski nacionalni savet će i ubudućnosti nastaviti ovakve i slične projekte.

Izvor: Pannon RTV, 31. januar 2023.