Danas je Dan mađarske kulture | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Danas je Dan mađarske kulture

Danas je Dan mađarske kulture koji se slavi širom zemlje i van granica matice, zbog pandemije korona virusa se, međutim, ove godine svečanosti održavaju na neuobičajen način, pre svega onlajn programima.

Dan mađarske kulture se slavi od 1989-e, 22. januara u spomen toga da je Ferenc Kelčei 1823-e tog dana završio rukopis Himne.

Ove godine je o nastanku i naknadnom životu Himne napravljen i dokumentarni film, koji pomoću animacija i video priloga predstavlja publici njenu priču.

Na Dan mađarske kulture će onlajn koncerte održati mnogi slavni orkestri, recitatori i pozorišta, a Narodni muzej u Budimpešti zainteresovane očekuje virtualnim vođenjem kroz izložbu i promocijom knjige. Mnoge kulturne institucije su omogućile pristup svojim digitaliziranim zbirkama.

Osim virtualnih programa se na mnogim mestima koriste mogućnosti otvorenih prostora: poezija se može čitati na oglasnim stubovima, a neki će recitovati na autobuskim stanicama.

Mađarske kulturne institucije u inostranstvu takođe nude onlajn koncerte, izložbe, filmove i promocije knjiga, u Berlinu će na zgradu Collegium Hungaricuma projektovati koncert, u Rimu će palata u kojoj je institut biti svečano osvetljena, a u Pekingu su u izloge postavili monitore na kojima se na kineskom predstavljaju život i dela mađarskih autora.

Javni servis na više kanala emituje kultne filmove i muzička dela, predstavlja velikane nacije i razne interesantne stvari. (MTI)

Izvor: Vajdaság Ma, 22. 01. 2021.