Komemorativni skup povodom 15.marta u Novom Itebeju | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Komemorativni skup povodom 15.marta u Novom Itebeju

Ovogodišnja komemoracija povodom 15. marta u banatskom Novom Itebeju, nakon tri decenije, nije se odvijala na uobičajen način.

Zbog opasnosti od zaraze, bogosluženje nije održano. Okupljeni su komemoraciju održali kod spomenika "Košut Lajoša", ispred Reformatske crkve.

Sudbina meštana Novog Itebeja je od 1904.godine nerazdvojiva od spomenika "Košut Lajoša". Meštani su i u najtežim vremenima uspeli da sačuvaju najjužniji spomenik jednog od velikana nacije. U njega su pucali, srušen je sa postolja, a 2015.godine je ukraden. Godinu dana kasnije je međutim, komemoracija već održana kod obnovljenog spomenika. Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet: „Ta vera, ta snaga od tada zrači iz njega, i zbog toga je važno da se okupimo u ovako veliko broju. I sada vidimo, da smo, bez obzira na okolnosti, ovde. Klanjajući se ispred Košutovog spomenika, svi zajedno mislimo i znamo, da bez obzira šta nas očekuje, misleći tu i na prošlost i na budućnost, jedno je sigurno: opstati možemo samo kao nacija, kao zajednica".

Jožef Kerekeš, predsednik Saveta u Novom Itebeju je u svom pozdravnom govoru naglasio da će još uvek biti potrebna odlučnost mladih i volja mladih da nešto učine - ali očigledno ne sa sredstvima revolucije. „Ponosni smo na odlučnost mladih ljudi toga vremena da postignu ono što su želeli. Mi to sada želimo da pokažemo, jer i danas postoji martovska omladina, postoje oni koji će nastaviti mađarstvo, oni koji će se boriti za Mađare. "

Svečani govor održao je Norbert Odri, potpredsednik Omladinskog foruma Saveza vojvođanskih Mađara. Istakao je da su heroji revolucije svojim postupcima dokazali da je „za jednog sve teško, za zajednicu ništa nije nemoguće". „Ako u nama snažno živi nada za jednu lepšu, slobodniju budućnost i ako smo u stanju da zajedno,  oslanjajući se jedni na druge, počnemo da je ostvarujemo, možemo biti vredni  nasleđa iz 1848. godine. U tome nam svake godine, iznova, pomaže sećanje na borbu za slobodu, na 15. mart i njegove heroje."

Nastupila je recitatorka Eva Sakal, dok je Gabor Čige, vodeži konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, pročitao svečanu poruku premijera Viktora Orbana. Cveće sećanja prvo su položili građani Novog Itebeja. Vence su položili predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta, Saveza vojvođanskih Mađara, Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Izvor: Pannon RTV