Kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényekről és díjakról az MNT ülésén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényekről és díjakról az MNT ülésén

A tervek szerint mintegy 24 napirendi pontot vitatnak majd meg pénteken, amelyek öt kérdéskörre tagolhatók, mondta el az MNT elnöke az ülést beharangozó sajtótájékoztatón.

Egyebek mellett három intézményi munkabeszámoló is szerepel majd a Magyar Nemzeti Tanács hatodik rendes ülésének napirendi pontjai között: a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ, a kishegyesi könyvtár, illetve a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia jelentése. Egy új tankönyv véleményezésére is sor kerül majd, ami oktatási szempontból kiemelten fontos, mondta Fremond Árpád. Véleményezik az oktatási és diákjóléti intézményeket, valamint a törvény értelmében a tartományi oktatási, kulturális- és kisebbségi pályázatokat is. Az MNT elnöke ismertette: a bizottságok elbírálták azokat a pályázatokat, amelyeket a civil és kulturális szervezetek, az oktatási és tájékoztatási intézmények részére írtak ki. A pályázati eredmények az MNT honlapján már megtekinthetők.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ha lesz még majd alkalom az év során, hogy esetleg olyan rendezvényeket támogassunk, amelyek most nem nyertek, természetesen az MNT ezt meg fogja tenni. Amit mást most látunk, hogy a költségvetés szempontjából lesz egy átcsoportosítás, mert a kulturális rendezvényekre, főleg a civil szervezeteknek a támogatása, sokkal de sokkal nagyobb volt az igény, mint amennyi civil szervezetet tudunk támogatni, és igazából szeretnénk több pénzt a következő évben az ő számukra biztosítani.”

Az oktatási pályázaton minden pályázat pozitív elbírálásban részesült - mondta Fremond Árpád. Örvendetes, hogy egy komoly és erős civil szervezeti háló alakult meg, és hogy egyre több civil és kulturális szervezet működik Vajdaság-szerte, azonban jelenleg nincs akkora keret, hogy mindegyiket támogathassák - tette hozzá az MNT elnöke. A kulturális szervezetek közül is sokan pályáztak.

„Az évi kulturális pályázat kapcsán 150 pályázat érkezett be, ebből 90-et tudtunk támogatni, tehát kétharmadát ezeknek a rendezvényeknek, illetve pályázatoknak tudtuk támogatni, 2 millió 700 ezer dinár volt a keretösszeg és a kiemelt jelentőségű rendezvények kapcsán szintén a kulturális pályázaton 1 millió 800 ezer dinár volt, itt 37-ből 36 pályázó sikeresen pályázott, illetve az az egy, aki nem nyert támogatást, az is más kérvény kapcsán támogatva lesz.”

Fremond Árpád a népszámlálási adatokkal kapcsolatban is nyilatkozott. Hangsúlyozta a magyar közösség maradt továbbra is Szerbiában a legtömegesebb, ebből kifolyólag az arányok változatlanok maradtak, az MNT finanszírozása és a támogatása biztosított.

„A Vajdasági Magyar Szövetség együttműködve a Magyar Nemzeti Tanáccsal mindent meg fog tenni a jövőben annak érdekében, hogy ezt a közösséget talpon tudja tartani. Tudtuk azt, hogy kevesebben leszünk, számítottunk erre, hiszen mindannyian, akik látjuk, a környezetünket figyelemmel kísérjük, és ez érezhető volt, hogy kevesebben leszünk. Amilyen adatokra még várunk, az az, hogy helyben, településre lebontva, illetve önkormányzatra lebontva majd lássuk a számokat.”

Az MNT következő ülését május 12-én, pénteken tartják meg.

Forrás: Pannon RTV, 2023. május 10.