Ocena kursa "Pete" poslednjih pet godina u Vojvodini | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Ocena kursa "Pete" poslednjih pet godina u Vojvodini

Fakultet "Pete Andraš" Univerziteta Semelvajs iz Budimpešte već pet godina organizuje kurseve za pacijente sa neurološkim oboljenjima.

U razvojnim kursevima je tokom proteklih godina učestvovalo 280 osoba. U nedelju će na jednoj velikoj konferenciji sumirati rezultate razvojnih kurseva u Karpatskom basenu.

Andraš Pete bio je poznati lekar. Specijalna metoda za rehabilitaciju koju je razvio stigla je u Vojvodinu pre 6 godina. Pacijente sa različitim neurološkim poremećajima leče stručnjaci Fakulteta "Pete Andraš" Univerziteta Semelvajs. Tokom predhodnih godina u razvojnim kursevima je učestvovalo oko 280 osoba.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a: „Kursevi zapravo pružaju veliku pomoć osobama koje imaju neku vrstu povrede centralnog nervnog sistema. Oni mogu i sami da nauče vežbe, ali i njihovi bliski rođaci, poput roditelja. Te vežbe kasnije mogu da rade i kod kuće bez pomoći ili prisustva stručnih ljudi."

U nedelju će biti održan velika konferencija, na kojoj će sumirati rezultate razvojnih kurseva u Karpatskom basenu. Na događaj dolaze ljudi iz više gradova u regionu koji su na svojim terenima održavali razvojne kurseve. Atila Perpauer, član Odbora za obrazovanje: „Treba istaći da je ovaj razvojni program jedan od istaknutih projekata Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku. Ne ostavruje se samo u Vojvodini, već se ovakva vrsta aktivnosti, dijagnoza odvija i u Transilvaniji, u Slovačkoj i u Ukrajini, i tamo se održavaju kursevi "

14. intenzivni kurs počeo je u ponedeljak u Senti. Razvojne aktivnosti sa 21-im učesnikom traju dve nedelje. Stručnjaci se sa pacijentima bave u 4 grupe.

Izvor: Pannon RTV