Počele pripreme za prijemni u organizaciji MNS-a | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Počele pripreme za prijemni u organizaciji MNS-a

Cilj priprema koje organizuje Mađarski nacionalni savet je da đaci što uspešnije polože prijemne ispite na fakultetima.

Prvo okupljanje đaka bilo je u Gimnaziji za talentovane učenike "Deže Kostolanji" u Subotici. Na pripreme je došlo 85 đaka iz vie vojvođanskih mesta.

Nakon završene srednje škole, većina đaka razmišlja o tome gde nastaviti obrazovanje, na koji se fakultet upisati. Uz pomoć Mađarskog nacionalnog saveta, oni koji se odluče da će svoje obrazovanje nastaviti u domovini, mogu lakše da se snađu u studentskom životu. Priprema za prijemni je deo sveobuhvatnog programa stipendiranja koji sprovodi MNS.

Đaci su ovog puta mogli da biraju između 14 predmeta, u zavisnosti od toga na kojem će fakultetu nastaviti svoje školovanje. Dominika Kovač, učenica srednje Medicinske škole iz Sente, želi da upiše novosadski Pravni fakultet: „U svakom slučaju, želim da nastavim svoje školovanje ovde u domovini, jer ovde želim da radim i da dobijem posao. Naginjem ka humanim predmetima zato sam i odabrala pravo."

Andrea Šagi, učenica Gimnazije iz Bečeja smatra da je veoma važno poboljšati svoje znanje engleskog jezika. Posle srednje škole želi da studira engleski jezik na novosadskom univerzitetu: „Interesuje me engleski, jer mi taj jezik zaista leži. Sa druge strane, pošto se radi o globalnom jeziku, mislim da i dalje ima perspektivu ovde u Srbiji."

Program pripreme MNS-a je veoma popularan među đacima. Ove godine se na portalu Breki registrovalo 172-e maturanata, od kojih je na prvom pripremnom času učestvovalo njih 85, istakla je Ibolja De Negri, članica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta: „Mađarski nacionalni savet je 2011. godine pokrenuo program priprema za prijemni. Cilj je bio da mađarske srednjoškolce u Vojvodini pripremi za prijemne ispite koji će polagati tu na vojvođanskim fakultetima i visokoškolskim ustanovama, kako bi što uspešnije i sa većim znanjem započneli svoje studije "

Maturante su pre početka pripremnih časova pozdravili volonteri Vojvođanskog omladinskog foruma, Saveza mađarskih učenika Vojvodine i Omladinskog društvenog prostora "Kerulj be", koji su im za tu priliku pripremili različite društvene igre.

Pripreme za prijemi se završavaju sa kampom koji će u maju biti održan u Novom Sadu.

Izvor: Pannon RTV