Aniko Jeras: Poznavanje maternjeg jezika daje sigurnu osnovu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Aniko Jeras: Poznavanje maternjeg jezika daje sigurnu osnovu

U školskom paketu Mađarskog nacionalnog saveta naći će se školski pribor i literatura. Pored toga mađarski đaci prvaci dobiće i školsku torbu, zahvaljujući Savezu Rakoci.

Slično kao i ove godine, i u sledećoj se očekuje upis oko 1360 đaka. Đaci prvaci će školske poklon pakete dobiti već krajem avgusta a najkasnije do početka septembra. MNS nije zaboravio ni srednjoškolce, za učenike trećeg razreda organizuje tronedeljnu obuku srpskog jezika. Besplatna obuka počinje 6.jula i trajaće do kraja meseca, tokom koje će učenicima održati 80 intenzivnih časova srpskog jezika. Prijave se očekuju do 1.juna.

Aniko Jeras, predsednik IO MNS: “Od ključne je važnosti da skrenemo pažnju roditelja na to, da ne mogu dati veći poklon svom detetu, nego što je pružanje obrazovanja na mađarskom, tojest na maternjem jeziku. Pomislimo samo šta bi značilo, da se setimo školskih godina, da smo trebali učiti na srpskom jeziku. Mislim da dete u osnovi izražava svoje misli i kaže šta je u njemu na mađarskom. Znači razmišlja, sanja na mađarskom, najlakše broji i čita na mađarskom i verujem da znanje mađarskog, maternjeg jezika pruža sigurnu osnovu za kasniju nadogradnju."

Izvor: RTV Panon