Jene Hajnal: Nastava na daljinu na mađarskom jeziku dobro funkcioniše | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Jene Hajnal: Nastava na daljinu na mađarskom jeziku dobro funkcioniše

Zbog vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije korona virusa, Nacionalni savet Mađara je 13. redovno zasedanje, u skladu sa svojim statutom sproveo putem elektronskog glasanja.

Od 35 članova Saveta, svih 35 je učestvovalo u onlajn glasanju i odlučivalo o 45 tačaka dnevnog reda. Savet je 14 tačaka dnevnog reda usvojio jednoglasno, a 31 velikom većinom glasova.

Nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji, Nacionalni savet Mađara učinio je sve što je u njegovoj moći da digitalni raspored rada na mađarskom jeziku izvan učionice započne bez ikakve smetnje – izjavio je Jene Hajnal, nakon današnjeg zasedanja NSM u elektronskoj formi. Predsednik Saveta je dodao da im je bilo važno da se što pre pokrene onlajn nastava na mađarskom jeziku na TV Pannon, za koju je suosnivačka medijska kuća pokazala najveću otvorenost, da bi se 18. marta u jutarnjim satima osigurao početak nastave na daljinu.

Jene Hajnal je istakao: “Hvala RTV Pannon, uspeli smo da postignemo od prvog trenutka, da u poređenju sa bilo  kojim nacionalnim savetom, u najkraćem roku, skoro istovremeno sa državnom nastavom na daljinu pokrenemo ovaj proces. Saradnici TV Pannon rade odlično, pretvarajući noć u dan, kao i pedagozi koji su prihvatili da drže časove.  Čitav sistem je počeo da radi, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce. U ovim prilikama čovek vidi, kada oseti nedostatak, kako se uopšte znamo izvući iz ovoga, odjednom sve što smo mislili da je prepreka, postaje prednost. I nastaju neverovatni časovi.”

Izvor: RTV Panon