Komemoracija žrtvama racije u Čurugu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Komemoracija žrtvama racije u Čurugu

 

Zajedničkom molitvom odata pošta nedužnim žrtvama čuruške racije od pre 78 godina.

Na prostoru nekadašnjeg gubilišta, koje je danas muzej i spomen obeležja kraj Tise održana je komemoracija nevinim žrtvama čuruške racije.

 

Odgovorni za dešavanja u šajkaškom kraju su još za vreme Hortijevog režima 1943. pozvani na odgovornost u Mađarskoj. Nakon Drugog svetskog rata je zvanična Budimpešta predala Jugoslaviji glavne krivce, koji su kao ratni zločinci pogubljeni.

Danas je zajedničkom molitvom srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama racije u Čurugu iz januara 1942. godine održana komemoracija na jednom od stratišta, koje je podrškom mađarske vlade danas muzej u magacinu Topalov. Više članova porodice Lazara Kaćanskog su pali kao žrtve racije, a ona kaže da su zločinci koji su to počinii to platili, a da nama ostaje da dalje živimo zajedno. Desilo se pomirenje – dodao je.

Komemoracija se nastavila kod drugog gubilišta, kod spomen obeležja uz reku Tisu, gde je u ime pokrajine zamenik sekretara Milan Micić rekao da se prisećamo nevinih žrtava, ali i zločinačke fašističke ideologije koja je dovela do činjenja zločina.

Na komemoraciji su uzeli učešće i republički poslanici Saveza vojvođanskih Mađara te predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta. predsednik MNS Jene Hajnal je kazao da nedužne žrtve uvek zaslužuju sećanje, te da nas januar 1942. i oktobar 1944. povezuju jer je velik broj Srba i Mađara nevino izgubio život zato što su bili Srbi i Mađari.

Vence su položili predstavnici pokrajinske vlade, lokalne samouprave Žablja, mesne zajednice Čurug, romske manjine, udruženja Racija 1942, SVM i MNS.
 

Izvor: Pannon RTV