Комеморација жртвама рације у Чуругу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Комеморација жртвама рације у Чуругу

Заједничком молитвом одата пошта недужним жртвама чурушке рације од пре 78 година.
На простору некадашњег губилишта, које је данас музеј и спомен обележја крај Тисе одржана је комеморација невиним жртвама чурушке рације.

Одговорни за дешавања у шајкашком крају су још за време Хортијевог режима 1943. позвани на одговорност у Мађарској. Након Другог светског рата је званична Будимпешта предала Југославији главне кривце, који су као ратни злочинци погубљени.

Данас је заједничком молитвом српским, јеврејским и ромским жртвама рације у Чуругу из јануара 1942. године одржана комеморација на једном од стратишта, које је подршком мађарске владе данас музеј у магацину Топалов. Више чланова породице Лазара Каћанског су пали као жртве рације, а она каже да су злочинци који су то починии то платили, а да нама остаје да даље живимо заједно. Десило се помирење – додао је.

Комеморација се наставила код другог губилишта, код спомен обележја уз реку Тису, где је у име покрајине заменик секретара Милан Мицић рекао да се присећамо невиних жртава, али и злочиначке фашистичке идеологије која је довела до чињења злочина.

На комеморацији су узели учешће и републички посланици Савеза војвођанских Мађара те представници Мађарског националног савета. председник МНС Јене Хајнал је казао да недужне жртве увек заслужују сећање, те да нас јануар 1942. и октобар 1944. повезују јер је велик број Срба и Мађара невино изгубио живот зато што су били Срби и Мађари.

Венце су положили представници покрајинске владе, локалне самоуправе Жабља, месне заједнице Чуруг, ромске мањине, удружења Рација 1942, СВМ и МНС.

Извор: Pannon RTV