Priprema za prijemni sa MNS | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Priprema za prijemni sa MNS

Četrdeset učenika je danas u Subotici učestvovalo u pripremi za prijemni u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta.

Časovi su održani u Hemijsko-tehnološkoj školi. Prvi deo priprema se odvijao onlajn, a u drugom delu su učenici proširivali svoja znanja na radionicama na licu mesta, uz odgovarajuće mere predostrožnosti. Za prijemni kurs – koji se odvija na više lokacija – ove godine se prijavilo 172 maturanata. U Subotici je na subotnjoj radionici prisustvovalo četrdesetak đaka.

Panna Černai, Kupusina: “Moje očekivanje je da mi se pruže informacije koje mogu iskoristiti na prijemnom.”

Priprema za matematiku je privukla mnoge. Adam Kovač iz Hajdukova želi da nastavi studije na Višoj tehničkoj školi u Subotici. “Proširio bih znanje iz matematike i nadam se da ću lakše razumeti zadatke nakon ovog pripremnog.”

Program Mađarskog nacionalnog saveta uspešno radi od 2011. godine. Cilj nastave je uspešno pripremiti maturante za prijemne ispite na srpskim fakultetima i višim školama. Ove godine su se, zbog uvođenja vanrednog stanja, radionice sprovodile na mreži.

Ibolja De Negri, članica IO MNS: “Đaci su mogli birati između 14 predmeta. Ovi predmeti uglavnom pokrivaju jedinice koje će oni dobijati na prijemnim ispitima u visokoškolskim ustanovama Vojvodine.”

Ibolja De Negri je dodala da sadašnji maturanti i tokom svojih univerzitetskih godina mogu računati na podršku Mađarskog nacionalnog saveta.

Izvor: RTV Panon