Јубилеј културно-уметничког друштва у Станишићу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Јубилеј културно-уметничког друштва у Станишићу

Мађарско културно-уметничко друштво Ади Ендре у Станишићу прославило 80 година постојања.

Традиционални "Ержебет бал" организован је у знаку јубилеја. Организатори су поводом годишњице друштва приредили свечани програм, у оквиру којег су се присетили Ендреа Адија.

Културно-уметничко друштво у Станишићу је попуњено са људима који су дошли да се завабе. На "Ержебет балу" се обележавао јубилеј, 80 година постојања друштва. За присутне је припремљен разноврстан програм. Први пут је организовано такмичење у припреми ситних колача, за које су се домаћице могле пријавити са домаћим рецептима. Катица Лакатош сваке године долази на бал, а на такмичењу се представила са питом од јабука. „Мој избор је пао на питу од јабука. То је један стари, не тако нов колач, нема пуно шлага. Зато сам то изабрала. "

Поред мештана, на бал су дошли и гости из околних насеља. Андреа Пектер, потпредседница, Мађарско културно-уметничко друштво Ади Ендре: „Ово је догађај који повезује мађарску заједницу у селу, односно све оне људе који се осец́ају мађарима и желе да присуствују оваквим манифестацијама, али немају могућност за то, немају прилику да оду негде даље. Ово је централно село које може можда да окупи људе." Организатор је истакао дажеле да створе традиционални бал, за који сваке године влада велико интересовање. То потврђује чињеница да су ове године сва места била попуњена.

Јене Хајнал, председник МНС-а је рекао да мештани Станишића на достојан начин чувају успомену на своје претке. „Сматрам да ни у дијаспори нема проблема све док ове годишњице можемо прославити, све док се можемо сећати уз свадбарску атмосферу. Мађари из околине се окупе и добро се забављају. Радост и срећа нам увек дају снагу и вољу, чак и онда када понекад видимо бриге, проблеме и наше осипање. "

Догађај је завршен слављем до раних јутарњих часова.

Извор: Pannon RTV