Тешкоће у настави мађарског језика као језика средине | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Тешкоће у настави мађарског језика као језика средине

У организацији Мађарског националног савета одржана је онлајн једнодневна акредитована обука предавачима мађарског језика као језика средине, односно мађарског језика са елементима националне културе.
У оквиру онлајн обуке представљено је и помоћно наставно учило, приручник „Учи мађарски са нама!"  (Тануљ велüнк магyарул!) који ће бити од помоћи педагозима, ученицима, али и родитељима.

Онлајн конференција отворена је поздравним говором Анамарие Вичек, државног секретара у Министарству просвете, која је нагласила важност неговања матерњег језика у оквиру остваривања образовања на мађарском језику у Војводини. С обзиром да, како је рекла, у расејању наставу неговања матерњег језика похађају и деца која у својим породицама говоре службени језик државе, они мађарски уче као страни језик: „Независно од тога на којем нивоу је њихово знање језика, шта је оно што деца у узрасту првог разреда могу да користе, верујем, да ће овај уџбеник, као и ови онлајн садржаји, онлајн курс, бити веома корисни, јер омогућавају да родитељи, као и деца самостално вежбају, што је један од услова усвајања језика."

У првом делу обуке наставници из Мађарске говорили су о изазовима онлајн наставе, као и о ефикасном учењу језика. У другом делу, предавања су држали педагози из Војводине и представљен је и приручник „Учи са нама мађарски!" чији су аутори Адриана Војнак Чорба и Гизела Памел.

„Ово није сликовница, већ сами посредством илустрација могу да пронађу, а написано је како треба да учине. Уколико код куће можда родитељ зна мађарски, онда може да помогне детету, да прочита шта су учили на одређеном часу. Други део овог приручника садржи креативне задатке" каже Гизела Памел, аутор.

У овој школској години, у 31 локалној самоуправи, у 86 основних школа укупно 3.151 ђак учи мађарски језик као језик средине или у оквиру неговања матерњег језика. На овој обуци учествовало је 76 педагога из 25 локалних самоуправа – представила је податке Анико Јерас, председница Извршног одбора МНС-а. Нагласила је да ови наставници имају тежак задатак, јер деца на часове долазе са различитим нивоом знања матерњег језика: „Они заиста имају тежак задатак када треба да пронађу равнотежу, и тако да формирају час да обухвате свако дете, а да истовремено, и напредују у учењу језика. Због тога бих хтела да се захвалим ауторском пару, Гизели Памел и Адриани Војнак Чорба  што су нам предали свој рукопис који у себи обухвата њихово вишегодишње искуство, и објављен је овај приручник."

Разиграни приручник намењен првацима има и своју дигиталну верзију. Издање намењено другом разреду већ је припремљено за штампу, а након тога следиће и објављивање издања за трећи и четврти разред.

 

Извор: Pannon RTV, 2021. 04.24