Неговање традиције на достојанствен начин | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Неговање традиције на достојанствен начин

Јуче је полагањем венаца у Футогу, а у Новом Саду предавањима о историји и пригодним програмом обележена годишњица смрти грофа Андраша Хадика у организацији Секељско-мађарског културно-уметничко друштва „Тамаши Арон” из Војловице и Националног савета мађарске националне мањине.

Манифестација је почела у Цркви Срца Исусовог у Футогу, где су месни отац Антун Копиловиц́ и темерински парох Тибор Селеши одслужили мису у част војсковође.

Гроф Андраш Хадик је хусарски генерал који се сматра „најоданијим хусаром Марије Терезије“. Населио је Секеље који су од регрутације избегли из Молдавије у Буковину: по њему су названа насеља Хадикфалва и Андрашфалва. Био је човек од поверења Марије Терезије и један од главних представника мађарске политике. Царица га је 1763. године уздигла у чин грофа, а 1771. године му је поклонила коморско имање Футак са припадајућих шест насеља, а то су: Футог, Гложан, Бачки Петровац, Кисач, Руменка и Бегеч. Гроф Андраш Хадик је преминуо 12. марта 1790. године. Његово тело је сахрањено у крипти римокатоличке цркве Срца Исусовог у Футогу.

– Гроф Хадик је дао изградити цркву и школу за сваку верску заједницу у нашем крају. Трудио се да са сваким разговара на његовом језику, па је чак и српски научио овде у Футогу. Можда је његов најзначајнији чин за нас да је замолио папу Пија ВИ за реликвију, па је тако 1779. године свети мученик Евгеније, екшумиран из римских катакомби, превезен у Футог, чији се остаци и данас чувају у цркви. У уговору о донацији писало је да ова реликвија треба да послужи као обнова вере за све вернике који припадају овом месту, као и за ходочаснике. Мислим да се та намера данас остварила, јер су верници дошли не само из јужног дела Бачке, вец́ и из Баната и Мађарске, рекао је отац Копиловиц́ на миси.

У оквиру мисе положен је венац на гроб грофа Андраша Хадика. Иштван Пастор положио је венац у име Савеза војвођанских Мађара и Покрајинске скупштине. У име Амбасаде Мађарске у Београду спомен цвец́е положили су Пал Фејеш, Атила Веребеш, Иштван Ремењи и Золтан Ковач. У име Генералног конзулата Мађарске у Суботици, др Ђерђ Балог, Арпад Фремонд, Жофија Пал Риго и Иштван Шаркези у име Националног савета мађарске националне мањине, а у име новосадског Градског одбора Савеза војвођанских Мађара венце су положили Ференц Баги, Борис Бајић, Роланд Кабок и Арон Мадарас. Карољ Ранц, Мартон Немет, Јанош Черник и Хајналка Кризбаи су положили спомен цвеће у име подунавских Секеља. Поред тога, венце су положили и представници аустријске амбасаде, чланови Удружења за очување традиције хусара из Шомођа, чланови Витез „Микец Калман” хонвед и хусарског бандеријума, представници 7. хусарског пука и витешког реда бандеријума из Шиклоша, као као и сомборски приорати Витешког реда „Светог Ђорђа”.

(Fotograf: Andraš Otoš)

(Фотограф: Андраш Отош)

Свечаност је потом настављена у свечаној сали Студентског дома „Европа” у Новом Саду, где су окупљени могли да чују свечани говор Рихарда Хуђика, члана Извршног одбора Националног савета мађарске националне мањине задуженог за културу.

- Гроф Андраш Хадик је био изузетан војник, дипломата и земљопоседник 18. века. Пружио је значајне услуге Марији Терезији и Хабзбуршком царству на разним положајима. Хадикова историјска улога и достигнућа незаобилазни су не само за мађарско, вец́ и за локално словачко, русинско и српско становништво. Сматрамо да је изузетно важно да се на достојанствен начин негује његово сец́ање, као и да комеморација постане традиционална и на нивоу заједнице. Култу Андраша Хадика мора се дати право место у колективном сец́ању војвођанских Мађара. Организовањем комеморације циљ нам је да оснажимо идентитет Мађара у Војводини и да новосадским Мађарима створимо један празник, који ц́е се хранећи се прошлошц́у, оснажити садашњост, и усмерити њихову пажњу на будућност, рекао је Рихард Хуђик. .

У наставку манифестације, Балаж Лазар, сарадник Института и музеја за војну историју, историчар, одржао је предавање Гроф Андраш Хадик, војник, а затим Чаба Катона, службеник Националног архива Мађарске, одржао је презентацију под називом Гроф Андраш Хадик, дипломата, о овом чувеном мађарском хусару.

На крају свечаности, новосадски плесни ансамбл „Мано” Центра народне уметности и општег образовања Мађара у Војводини извео је наступ под називом Хадик.

Извор: Мађар Со, 15. март 2023.