Припремни програм за пријемни на факултете у Новом Саду | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Припремни програм за пријемни на факултете у Новом Саду

Данашњу манифестацију отворио је Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета, у Студентском дому „Европа” у Новом Саду.

Ове године се за програм пријавило 114 ученика завршних разреда средњих школа, од којих ће 56 учествовати на дводневном припремном програму. Учесници су могли да бирају између 14 предмета, који су организовани у онлајн облику и уживо у учионицама. Ченге Деак жели да упише Правни факултет Универзитета у Новом Саду: „Припремни програм ми је много помогао, јер не говорим добро српски, али је професор имао много разумевања и помогао ми је да се приближим језику, односно учили смо и градиво које нисам имала прилике да научим ни у основној ни у средњој школи.”

Припремни програми су почели у Основној школи „Јожеф Атила” у Новом Саду. Анита Тот Вашархељи ђаке припрема из области психологије: „Приметила сам да су ове године ученици, барем у случају мог предмета, много активнији и да траже могућности. Можда баш због тога што им то није било тако јасно током онлајн наставе прошле године.”

Арпад Фремонд, председник Мађарског националног савета, рекао је на данашњем скупу да желе да овај програм што више популаришу, како би млади могли да наставе своје школовање код куће: „Мислим да овде у Новом Саду, али и у Суботици, постоје сада већ многе могућности за младе људе, које они могу да искористе. Овде у Новом Саду је значај Студентског дома „Европа” огроман, јер овде млади практично могу да живе у таквим условима који им олакшавају школовање, односно то и породицама олакшава даље школовање њихове деце.”

Председник Мађарског националног савета је додао да у септембру желе да организују „Еду-Еxпо”, односно школску изложбу, како би ученици на почетку школске године упознали могућности даљег школовања.

Извор: Panon RTV, 6. мај 2023.